Dit moet je hebben als je aan trailrunning gaat doen

Dit moet je hebben als je aan trailrunning gaat doen

Trailrunning is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Dat wil zeggen dat je hardlooptochten maakt over onverharde paden en lekker de natuur in trekt. Dat is een wezenlijk verschil met hardlopers, die de voorkeur geven aan geplaveide of geasfalteerde ondergrond. Trailrunning kun je op allerlei soorten ondergronden doen. Omdat zo’n tocht best lang duurt is het belangrijk om voldoende spullen mee te nemen. Uiteraard is dat drinken en eten, maar ook een droog shirt en een waterdichte jas zijn essentieel. Als je in risicovol gebied gaat lopen is het goed om een reddingsdekentje mee te nemen.

Schoenen voor trailrunning

Het zal duidelijk zijn dat er speciale schoenen voor bij trailrunning nodig zijn om een tocht goed te kunnen volbrengen. Als je onverharde paden opzoekt moeten die schoenen voldoende profiel hebben om niet uit te glijden op glibberige ondergronden. Ga dus nooit op gewone hardloopschoenen trailrunnen, want onder hardloopschoenen zit geen profiel. Als je last hebt van onder- of overpronatie, dus het scheef neerzetten van je enkel, is daar geen correctie voor nodig. Bij trailrunnen worden door het oneffen terrein alle spieren in je enkel en voet goed getraind.

Aandachtspunten bij de aanschaf van trailschoenen

Het is belangrijk om enkele dingen in de gaten te houden bij het kiezen van trailschoenen. Kies altijd schoenen die een halve maat groter zijn dan je normale hardloopschoenen. Die extra ruimte heb je vanwege het oneffen terrein nodig om geen beknelde tenen te krijgen. Kies ook schoenen die breed genoeg zijn om voldoende ruimte te hebben. Het profiel is afhankelijk van het soort terrein waar je wilt lopen. Als je veel op wisselende soorten terrein loopt is het verstandig om meerdere trailschoenen met verschillende profielen aan te schaffen.

Totale uitrusting

Wie van plan is om aan trailrunning te gaan doen moet een nieuwe uitrusting kopen. Het advies is om te beginnen met schoenen voor allerlei soorten terrein. Vanuit de ervaringen die je daarmee opdoet kun je besluiten om aanvullend nog andere schoenen aan te schaffen. Een trailvest is voor een trailrunner ook onmisbaar, want dat heb je nodig om voldoende spullen mee te nemen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.