Mexicaanse kruiden en specerijen

Mexicaanse kruiden en specerijen

Vroeger werd er in Nederland zeer weinig gebruik gemaakt van kruiden en specerijen. Dat is tegenwoordig wel anders! Door de invloeden van andere culturen is er een duidelijke toename van het gebruik van smaakmakers in de keuken. Tel daarbij op dat kruiden kopen online tegenwoordig een fluitje van een cent is, en steeds meer Nederlanders koken met exotische kruiden. Een van de stromingen die aan populariteit heeft gewonnen is het gebruik van Mexicaanse kruiden en specerijen en dat is niet voor niets.

De Mexicaanse keuken

De Mexicaanse keuken is een smeltpot van verschillende keukens. De basis komt uit de Azteekse cultuur waar later Spaanse invloeden bijkwamen. Daarnaast heeft de Franse keuken, met name wat betreft de kookmethodes en bereidingen van sauzen en brood, een stempel op de Mexicaanse keuken gedrukt.

Belangrijke ingrediënten in de Mexicaanse keuken

Smaakmakers die veel worden gebruikt in de Mexicaanse keuken zijn paprika, knoflook en koriander. Wat betreft pepers worden er zowel rode als groene pepers gebruikt om diverse gerechten hun specifieke smaak te geven, maar ook bijvoorbeeld cayennepepers.

Een aantal ingrediënten die veel in de Mexicaanse keuken worden gebruikt zal iedereen als zodanig herkennen. Denk bijvoorbeeld aan mais, avocado en kidneybonen. Minder bekend in Nederland, maar zeker deel uitmakend van de Mexicaanse keuken zijn ook zure room, papaja en ananas. Daarnaast wordt er ook veel gebruik gemaakt van chocolade.

Met deze ingrediënten wordt een breed scala aan gerechten gemaakt waarvan de burrito en chili con carne misschien wel de bekendste zijn. Beroemde  sauzen zijn guacemole en salsa verde.

Naast bovengenoemde ingrediënten worden er in de Mexicaanse keuken ook veel kruiden en specerijen gebruikt als onderdeel van een kruidenmix. Er zijn honderden verschillende soorten en je kunt niet zeggen dat er eentje meer Mexicaans is dan de andere.

Je kunt zelf kruiden en specerijen mengen om jouw ideale Mexicaanse mix te maken, maar er zijn ook diverse kant-en-klare opties te koop bij de supermarkt en online.

Voor chili sin/con carne en burrito’s wordt vaak een mix gebruikt met poeder van knoflook, paprika, oregano en tijm. Daar wordt zwarte peper en chilipoeder, tijm en kaneel aan toegevoegd.

Een smaakvolle melange voor het bereiden van taco’s bestaat uit ui, komijn, paprika, knoflook en tomaat. Voor de pit gaat er nog zwarte peper, jalapeno- en chilipepers bij.

Tot slot Er zijn online vele recepten te vinden voor mengsels van Mexicaanse kruiden en specerijen om je gerechten net even een andere smaak te geven. Het is niet zo belangrijk dat je een recept precies volgt. Het gaat erom dat je een kruidenmengsel krijgt dat je lekker vindt dus ga aan de slag en maak je eigen mix van de Mexicaanse kruiden en specerijen!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.